Umc Utrecht Gevel

Patiëntgerichte communicatie als elke seconde telt voor Universitair Medisch Centrum Utrecht

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht, afgekort UMC Utrecht, is het academisch ziekenhuis dat verbonden is aan de Universiteit Utrecht. Het is in 1999 ontstaan uit de samenvoeging van de onderdelen Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU), het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), het Ooglijdersgasthuis (OLGH), de Bijzondere Tandheelkunde van de faculteit Tandheelkunde, en de Medische faculteit van de Universiteit Utrecht (MFU). Het UMC Utrecht heeft ruim 1000 bedden en meer dan 12000 medewerkers. De onderdelen bevinden zich in verschillende gebouwen op universiteitscentrum in het Utrecht sciencepark. Het Centraal Militair Hospitaal (CMH) is aangesloten aan het UMC en bloedbank Sanquin huist tevens in het complex. Het ziekenhuis is een van de elf traumacentra in Nederland en beschikt over een Mobiel Medisch Team.

System integrator

Je kunt je voorstellen dat in zo’n groot en complex universitair medisch centrum 24 uur per dag, zeven dagen per week, iedereen met elkaar in perfecte verbinding moet staan. En dat niet alleen, ook BHV heeft een grote taak om zowel preventief als actief 24/7 alert te zijn om te weten wat er speelt. Flash Private Mobile Private Networks is als system integrator sinds een aantal jaar betrokken bij het UMC Utrecht en adviseert apparatuur en inventieve oplossingen. Enerzijds maken ze gebruik van het portofonie netwerk voor beveiliging en brandweer en anderzijds zochten ze een oplossing in de patiëntgerichte communicatie op de COHORT afdelingen ten behoeve van de Corona uitbraak.

Efficiënte BHV applicatie

De BHV, beveiliging en brandweer van het UMC Utrecht maakte gebruik van het traditionele portofonie. Hun behoefte bestond niet alleen uit verbeterde bereikbaarheid en dekking maar ook uit modernere apparatuur waarmee in de toekomst meer mogelijk is. Marco Morelis, senior accountmanager van Flash Private Mobile Networks, adviseerde het gebruik van Sonim XP8 smartdevices op het bestaande netwerk van UMC Utrecht.

Marco: ‘Deze Sonim XP8 smartdevices hebben dezelfde functionaliteiten als de traditionele portofoon met Push-to-talk functie en de mogelijkheid om toekomstgerichte bedrijfsorganisatorische applicaties toe te voegen. Dat biedt vele voordelen want deze meldkamerapplicatie kan bijvoorbeeld dynamische groepen aanmaken. Bij de melding van een incident worden dan direct de juiste medewerkers betrokken zodat anderen geen last hebben van desbetreffend communicatieverkeer. De gebruikers worden dan efficiënt aangestuurd zodat er geen tijdsverlies is en hulp snel en adequaat kan acteren. Zodra het incident is afgelopen komen de gebruikers terug in de normale bedrijfssituatie. Daarbij is er tevens een koppeling met communicatie opname. De gesprekken op alle kanalen worden opgenomen zodat je ze te allen tijden terug kunt luisteren. Stel dat er een incident heeft plaats gevonden, dan kun je alle protocollen nagaan en/of traceren wat er precies gebeurd is. De zichtbaarheid en visualisatie van deze dispatcher is uniek.’

Op het nieuwe normaal anticiperen

Een andere behoefte van het UMC Utrecht was patiëntgerichte communicatie op de Cohort afdelingen. Sinds de uitbraak van COVID 19 is er veel veranderd en moesten veel verpleegkundigen alleen werken en met aangepaste maatregelen. Marco Morelis adviseerde een per patiënt gericht toestel, gekoppeld aan de dispatcher zodat er direct één op één communicatie tussen de zorgbalie en de verpleegkundige is. In de praktijk betekent dit verkorte lijnen omdat de zorgbalie direct kan communiceren met de verpleegkundige en de anderen dienstdoende verpleegkundigen niet gestoord worden door dit communicatieverkeer. Het wordt ook gebruikt als er een verpleegkundige in een isolatiekamer bij de Corona patient staat om te overleggen of assisteren. Ook is de verpleegkundige direct oproepbaar, ziet zowel de gebruiker als de zorgbalie een gemiste oproep en voorkomt deze directe communicatie veel loopbewegingen. Verpleegkundigen kunnen gemakkelijk ruggenspraak houden met de zorgbalie over bijvoorbeeld een dossier en als ze een oproep gemist hebben, zien ze dat direct. Een ander bijkomend voordeel is dat het Sonim XP8 toestel heel simpel en goed te desinfecteren is, het is namelijk waterdicht. Dus tijdens het handen wassen, kun je het toestel gewoon onder de kraan houden en desinfecteren met water en zeep, uniek voor een smartdevice. Je kunt het op dit filmpje zien.

Voordelen Smart Com en Sonim XP8:

 • Unieke één op één gesprekken; bij traditionele oplossingen horen anderen in een groepscommunicatie ook altijd andere gesprekken en hier niet.
 • Bediening van de dispatcher is leidend voor communicatie: de dispatcher communiceert per toestel, wij noemen dat de regiefunctie
 • Flexibiliteit in opbouw: je kunt het aantal gebruikers opschalen of inkrimpen al naar gelang de drukte en wens
 • Mobiliteit: de zorgbalie heeft slechts een laptop nodig met de software waarop de dispatcher functioneert; bij verhuizing of verplaatsing van een afdeling verhuis je eenvoudig mee.
 • Handenvrij bellen: met één klik op de button heb je gelijk contact met desgewenste verpleegkundige. De dispatcher is gebruiksvriendelijk en inzichtelijk.
 • Efficiënte communicatie
 • Mogelijkheden voor diverse applicaties zoals Smart Com, Smart Alert, BHV App etc.
 • Meldkamer kan dynamische groepen aanmaken.
 • Push-tot-talk functie
 • Van te voren is het toestel helemaal naar behoefte geprogrammeerd en ingesteld
 • Toestel geeft geen herrie, de patiënt heeft nergens last van.

De verpleegkundigen hebben een eigen toestel zodat ze in verband met veiligheid direct in contact staan met de meldkamer. Een ander voordeel is dat deze efficiënte communicatie tussen patiënt en verpleging de loopbewegingen minimaliseert en daardoor minder moet omkleden bij isolatiekamers.

Ben je nieuwsgierig wat wij nog meer voor je kunnen betekenen of wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met Marco Morelis, hij denkt graag met je mee!