Simone T Mobile Klantendag
Nieuws -

Interview Verbinding: Simone van Putten over de evolutie van haar bedrijf

Verbonden zijn is een must

Simone van Putten, CEO van Flash, overziet de evolutie van ‘haar’ Flash. Met de laatste loot aan de boom, Flash Smart Com, biedt het bedrijf lokaal missiekritische communicatie en landelijk bedrijfskritische communicatie.

“Tweeëntwintig jaar Flash”, verzucht Simone van Putten tijdens de T-Mobile Klantendag in november in Rotterdam. "In die tijd hebben we vooral meegemaakt dat we ons continu moesten aanpassen aan de veranderende technologieën. En nu? We bouwen lokale netwerken die het altijd doen. Met klanten die hele hoge eisen stelen aan veiligheid. Bij uitval kan het mensenlevens en geld kosten. Vandaag de dag bouwen we applicaties die kritische processen in techniek borgen, brengen we mobile computing naar de werkvloer en leveren we apparatuur in explosiegevaarlijke gebieden. Zo brengen we bijvoorbeeld bij Shell niet alleen missiekritische spraak, maar ook smart devices, zodat ze bij een turnaround grip houden op hun planning. Contracters zijn dan sneller met hun werkzaamheden en hun productieproces komt eerder op gang. Want weet wel: een fabriek van Shell die een dag stil ligt, kost een miljoen euro.”

Nichemarkt 

“In 1996 werkte ik als accountmanager in de telecom. Ik had wel de ambitie om voor mezelf te beginnen. In de telecom of iets er buiten. Ik heb zelfs gedacht om gebruikte vorkheftrucks te verkopen. Maar het antwoord op wat ik wilde, lag gewoon op straat. Verolme Botlek vroeg me: kan ik geen portofoons bij je lenen? Ik ging wat telefoontjes plegen in het havengebied en er bleek een enorme nood aan het tijdelijk kunnen huren van radiocommunicatieapparatuur. En er was geen aanbieder. We kochten een paar honderd portofoons en lieten een ERP-systeem schrijven. We begonnen een portofoonbedrijf, onder de naam Flash Rental Services. Kon je er geld mee verdienen? Het was een nichemarkt, maar door de huurdienst en managed services wisten we veel klanten te vinden en hadden we binnen een paar jaar duizenden portofoons in de verhuur. We groeiden door en iedereen was tevreden met de dienstverlening. Daarna werden we meer en meer een totaalleverancier van radiocommunicatiesystemen. Daar hoorde een nieuwe naam bij: Flash Services Nederland.”

Aanpassen 

“Jaren verstreken en de wereld veranderde van analoog naar digitaal. Ook onze apparatuur. Spraak werd meer en meer data en dankzij IP konden we systemen met elkaar verbinden. Via gateways koppelden we andere technieken met elkaar. Het is het ontstaan van Flash PMN, weer een nieuwe naam. We zagen de propositie veranderen. Door de toenemende behoefte aan data-applicaties moesten we onszelf weer aanpassen. We zijn nu meer een integrator. Communicatie vandaag de dag is anders. Ik ben 24/7 bereikbaar op de smartphone. Sterker, ik zie dat ik mijn smartphone dichter bij me houd dan mijn portemonnee. Verbonden zijn is een must. Het verbruik van data zal de komende jaren met een factor zeven stijgen. Hadden we ooit gedacht dat de smartphone zo belangrijk voor ons zou worden? De zakelijke gebruiker heeft deze transitie ook meegemaakt.”

Industrie 4.0 

"Nu is industrie 4.0 ook een feit. De eerste industriële revolutie was die van fabrieken en stoomtreinen. De tweede is de inzet van elektriciteit en de derde hebben we wat bewuster meegemaakt. De komst van computers. Nu zitten we in de vierde industriële revolutie, waarbij robotisering een belangrijke rol speelt. Draadloos is ‘key’. Mobiele operatoren versnellen het ontsluiten van data veel sneller. Alles moet sneller: efficiëntie en procesautomatisering. Onze klanten moeten heel hard werken om hun productietargets te halen. Maar twintig procent van de targets gaat verloren dankzij ongeplande shutdowns. Dat wil je aanpakken, met goede devices. Dus moet Flash investeren in bijvoorbeeld breedbandtechnologie, op het niveau van missiekritische communicatie. Dan kan je niet aankomen met ‘best effort’ producten: een oplossing mag niet falen.”

Trots 

“We hebben Flash Smart Com geïntroduceerd. We kunnen met onze partner T-Mobile gebruikers, hele regio’s of zelfs landelijk een Push-to-Talk applicatie en meldkameroplossing die missiekritisch is aanbieden. Zijn we trots op. T-Mobile is bezig met het bouwen van lokale netwerken die samenwerken met hun landelijke netwerk. Wij houden ons bezig met lokale netwerken met hoge kwaliteitsgaranties. Dankzij onze samenwerking zijn er veel meer opties: virtual reality op de werkvloer, smart cities, noem maar op. Geloof me, de mogelijkheden zijn enorm.”