Downloads & Veel gestelde vragen
Downloads
Wij bieden u een groot aantal leaflets, handleidingen en ATEX certificaten. Mocht u niet kunnen vinden wat u zoekt, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
FAQ
Bekijk ons overzicht met meest gestelde vragen. Zit uw vraag er niet tussen, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Waar kan ik een reparatiebon downloaden?
Wij hebben naast portofoons ook tablets en smartphones. Kunnen die op hetzelfde netwerk functioneren?
Welke mogelijkheden zijn er voor Push-to-Talk oplossingen?
Kun je een eigen (privé) kanaal krijgen op een portofoon?
Wat is het bereik van een portofoon?
Kan ik voorkomen dat portofoons storen op andere apparatuur?
Wat is het verschil tussen VHF en UHF?
Wat is de doorlooptijd van een reparatie?
Hoe kan ik mijn defecte apparatuur bij Flash aanbieden?
Kan ik ook online storingen doorgeven?
Hoe kan ik mijn assets beter beheren?
De batterijen raken erg snel leeg. Wat kan ik daaraan doen?
Komt Flash ook op locatie?
Komen jullie buiten kantoortijd op locatie?
Hoe ver van tevoren moet ik reserveren als ik portofoons wil huren?
Kan ik ook smartphones en tablets huren?
Wat is de levertijd van de portofoons die ik bij Flash koop?
Begrippenlijst
Hopelijk kunnen wij u met de onderstaande begrippenlijst een antwoord bieden op de vraag 'Wat betekent...?''. Mist u een begrip en heeft u een vraag voor ons, neemt u dan gerust contact met ons op.
Agentschap Telecom
Het Agentschap Telecom is in Nederland verantwoordelijk voor het frequentiebeheer, verleent zendmachtigingen en draagt zorg voor de handhaving van regels en procedures.
Alarmontvanger
Een alarmontvanger is een draagbare radio-ontvanger om personen met een attentietoon en/of een spraakbericht op te roepen. Alarmontvangers worden toegepast door met name brandweerkorpsen om via het eigen netwerk de brandweerlieden te alarmeren. Zie ook pager.
ASTRID
ASTRID is in België het landelijke digitale radionetwerk voor mobiele communicatie ten behoeve van de hulpverleningsdiensten, zoals brandweer, ambulancediensten en politie. Ook kunnen diensten als de douane, de kustwacht en boswachters van ASTRID gebruikmaken.
ATEX
ATEX staat voor "ATmosphères EXplosives". Europese organisaties waar explosiegevaar bestaat, moeten voldoen aan de ATEX richtlijnen en moeten speciale apparatuur gebruiken op plaatsen waar explosiegevaar is.
ATIS
ATIS staat voor Automatic Transmitter Identification System, een 5-tooncode systeem voor automatische identificatie van radiozenders op schepen. Verkeersbegeleidingssystemen op bruggen, sluizen en in jachthavens kunnen zo zien door wie zij worden opgeroepen. Het gebruik van ATIS is verplicht op elk binnenvaartschip, maar ook op pleziervaartboten.
Basispost
Een basispost is een zender/ontvanger voor een vaste opstelling. Vaak is het een mobilofoon die door toevoeging van specifieke accessoires geschikt is om als ‘basis’ te dienen. Deze wordt vaak uitgebreid met een separate bediening.
Bediening
Object waarmee een vast opgestelde zender/ontvanger aan te sturen is. De bediening wordt toegepast wanneer de afstand tussen de zend/ontvanger en de antenneopstelling dusdanig is dat het vermogensverlies in de antennekabel te groot wordt.
BIPT
Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie is in België verantwoordelijk voor het beheer van het radiofrequentiespectrum, verleent zendvergunningen en draagt zorg voor de handhaving van regels en procedures.
Cell enhancer
Een Cell enhancer is een actief antennesysteem om het radiobereik uit te breiden en te optimaliseren. Dit systeem wordt gebruikt in combinatie met speciale antennes. Cell enhancers zijn beschikbaar in gekanaliseerde en breedband types voor de VHF en UHF banden en worden toegepast in bijvoorbeeld tunnels, parkeergarages en voor 'in-house' dekking van het C2000- en ASTRID-netwerk op Special Coverage Locations. Zie ook microrepeater.
C2000
C2000 is in Nederland het landelijke digitale radionetwerk voor mobiele communicatie ten behoeve van de hulpverleningsdiensten, zoals brandweer, ambulancediensten en politie.
Conventioneel
Communicatietechniek waarbij de randapparatuur rechtstreeks met elkaar communiceert, zonder tussenkomst van een schakelend systeem. Werkt doorgaans op één frequentiekanaal. Bij meerdere frequentiekanalen moet er handmatig simultaan omgeschakeld worden.
Dispatcher
Een dispatcher heeft als functie alle communicatie en deelnemers te beheren, waardoor vanaf een centraal punt de operationele processen efficiënter kunnen worden aangestuurd.
DAS
Distributed Antenna System. Met een DAS kunnen alle HF signalen via één (actief of passief) antennesysteem worden verspreid en wordt de gewenste (inpandige) dekking voorzien.
DMO
DMO staat voor Direct Mode Operation, een rechtstreeks contact van randapparaten buiten een netwerk of systeem om.
Diversity
Diversity wordt toegepast in netwerken die zijn opgebouwd uit meerdere zend/ontvangers. Indien door meer dan één ontvanger hetzelfde signaal wordt ontvangen, dan zal het diversity systeem de onderlinge waarden vergelijken en alleen het sterkste signaal doorgeven. Hierdoor worden bijvoorbeeld echo's door tijdsverschil voorkomen. Vaak wordt hieraan automatische zenderkeuze gekoppeld, zodat het terug te zenden signaal over dezelfde zender/ontvanger uitgaat, als waarover het sterkste ontvangstsignaal binnenkwam.
DMR
DMR staat voor Digital Mobile Radio, een open digitale radio-standaard geproduceerd door de European Telecommunication Standards Institute (ETSI). Digitale technologie waarbij één frequentiekanaal twee verkeerskanalen bevat door toepassing van tijdsloten (TDMA = Time Division Multiple Access).
DMR Tier I
Portofoons gebaseerd op DMR Tier I betreffen de conventionele oplossingen, waarbij communicatie tussen de portofoons rechtstreeks plaatsvindt, zonder de inzet van repeaters of systeemtechnologie. De Tier I portofoons zijn ook zonder zendmachtiging te gebruiken, de zgn. PMR446 portofoons.
DMR Tier II
Portofoons gebaseerd op DMR Tier II betreffen de conventionele oplossingen, waarbij communicatie tussen de portofoons rechtstreeks plaatsvindt, met de inzet van een repeater of systeem (semi-trunking) voor een verbeterd bereik. Voor deze portofoons is een zendmachtiging nodig.
Duplex
Communicatiemethode waarbij een kanaal bestaat uit twee frequenties; één voor zenden en één voor ontvangen. Anders dan bij de semi-duplex methode kan er tegelijkertijd gezonden en ontvangen worden, zoals bij (mobiele) telefonie.
DMR Tier III
Portofoons gebaseerd op DMR Tier III werken in een trunking netwerk door middel van een controlekanaal, met dynamische toewijzing door het systeem.
GPS
GPS staat voor Global Positioning System, een wereldwijd satelliet-plaatsbepalingssysteem.
Interface
In het Nederlands: koppelvlak. Nodig voor het koppelen van verschillende apparaten, protocollen, signaleringsmethodieken e.d. indien een samenwerking gewenst is. Een telefooninterface koppelt bijvoorbeeld een radiocommunicatiesysteem aan een bedrijfstelefooncentrale om personeel efficiënt te laten samenwerken.
IoT
Internet of Things; technologie waarbij allerlei voorwerpen/mensen met het internet zijn verbonden en daardoor gegevens kunnen uitwisselen. Door de objecten/mensen te voorzien van identifiers kan communicatie plaatsvinden.
Licentievrij
Licentievrije portofoons werken op de 446 frequentieband die door de overheid is vrijgegeven voor gebruik door iedereen. Het bereik ligt lager dan bij de professionele portofoonserie, waarvoor wel licenties nodig zijn. Er kan bovendien sprake zijn van interferentie met andere gebruikers, die op dezelfde frequentie communiceren. Ook dat wordt ondervangen met niet-licentievrije portofoons.
Licentie
Portofoons waarbij een vergunning/licentie vereist is, werken op andere frequenties dan licentievrije portofoons. Het zendvermogen van vergunningsportofoons ligt hoger, waardoor u grotere afstanden kunt overbruggen. Licenties worden uitgegeven door Agentschap Telecom (Nederland) of het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (België).
LoRa
Long Range technology voor Machine-to-Machine en IoT toepassingen. Geschikt om grote afstanden met weinig vermogen te overbruggen en toepasbaar in gebieden zonder stroomtoevoer.
LTE
Long Term Evolution, technologie voor breedband (highspeed) communicatie voor smart devices. LTE is gebaseerd op dezelfde technologie als 4G, het mobiele telefoon/data netwerk.
Man-Down functie
Wordt toegepast in gevaarlijke werkomgevingen of onoverzichtelijke ruimtes. De Man-Down functie zal automatisch een alarmsignaal uitzenden naar een centrale post zodra de portofoon een bepaalde tijd lager dan een hoek van 45 graden wordt gehouden. Uitgangspunt daarbij is wel dat de portofoon op het lichaam wordt gedragen.
Microrepeater
Micro repeaterinstallaties worden toegepast als er radiodekking moet zijn in bijvoorbeeld gebouwen, tunnels en ondergrondse parkeergarages. In sommige gevallen is het betreffende communicatiesysteem of -netwerk niet toereikend. Zie ook cell enhancer. Een micro repeaterinstallatie bestaat meestal uit een outdoor antenne, de micro repeater en een indoor antenne(systeem). De outdoor antenne vangt de radiosignalen van het radiocommunicatie systeem op en de micro repeater versterkt en distribueert deze naar de indoor antenne.
Mobilofoon
Zender/ontvanger die in voer- en vaartuigen gemonteerd en gebruikt wordt.
No-Move functie
Wordt toegepast in gevaarlijke werkomgevingen. Indien de portofoon een bepaalde tijd niet heeft bewogen, zal de No-Move functie automatisch een alarmsignaal uitzenden naar een centrale post. Uitgangspunt daarbij is wel dat de portofoon op het lichaam wordt gedragen.
NXDN
Technisch protocol waarop onder andere NEXEDGE van Kenwood is gebaseerd. Bij deze digitale technologie wordt één frequentiekanaal gescheiden in twee frequenties (FDMA = Frequency Divided Multiple Access).
Pager
Een pager is een apparaat dat kan worden gebruikt om iemand een signaal of tekstbericht te sturen. Daarvoor is een pager uitgerust met één of meer telefoonnummers, die door de oproeper kunnen worden gekozen. Zie ook alarmontvanger.
PMR
Private Mobile Radio of gesloten net. Een netwerkconfiguratie op maat voor één of meerdere groepen gebruikers binnen een organisatie. Kan variëren van twee tot honderden deelnemers, middels conventionele of trunking technieken.
PMR446
Portofoons die zonder zendmachtiging toegepast kunnen worden.
POCSAG
POCSAG staat voor Post Office Code Standardisation Advisory Group, een asynchroon protocol dat wordt gebruikt om gegevens van pagers te verzenden.
Private Line (PL)
Private Line is een gedeponeerde handelsnaam van Motorola voor een toonslot techniek waarbij tijdens het zenden een code (frequentie) wordt meegestuurd die een blokkering opheft, waardoor het gezonden signaal te horen is door de ontvanger. Alleen die zend/ontvangers die op dezelfde PL code zijn afgestemd, kunnen met elkaar communiceren. Andere gebruikers zijn niet te horen. Deze techniek wordt ook wel onderbandtoon, pilot-tone, sub-audiotoon, tone-quelch en ctcss genoemd.
Portofoon
Handzame, draagbare zender/ontvanger; ook wel mobiele radio, draagbare radio of walkietalkie genoemd. Minimaal uitgevoerd met een antenne en een oplaadbare batterij. Een portofoon wordt toegepast daar waar direct contact in groepsverband een vereiste is.
Push-to-Talk
Benaming voor een functie om direct een (groeps)gesprek tot stand te brengen.
Reconditioneren
Als een batterij het nog maar circa 70% van de oorspronkelijke tijd uithoudt, kunt u deze reconditioneren. Ontlaad de batterij gecontroleerd en laad hem daarna weer volledig op. Herhaal deze stappen nog twee keer. Daarna heeft de batterij de optimale capaciteit -afhankelijk van zijn levensduur- weer terug.
Select 5
Gedeponeerde handelsnaam van Motorola voor een toonslot techniek waarbij de gebruikers in een gesloten net selectief oproepbaar zijn; individueel of als groep, door middel van het uitzenden van unieke 5-tooncodes. Bevordert ook de rust op het netwerk.
Repeater
Een volgens de duplex methode werkende zend/ontvanger die als taak heeft om het communicatiebereik van de randapparatuur onderling te vergroten. De ontvangen signalen worden automatisch weer uitgezonden. De zendfrequentie van de repeater is daarom gelijk aan de ontvangstfrequentie van de randapparatuur en de zendfrequentie van de randapparatuur is gelijk aan de ontvangstfrequentie van de repeater. Door toevoeging van een bediening doet de repeater ook dienst als basispost.
Semi-trunking
Ook wel pseudo-trunking genoemd. Techniek waarbij de verkeerskanalen als tijdelijk verzamelkanaal worden toegepast. Het is geen dynamische toewijzing door het systeem zoals in het geval van “echte” trunking, bijv. TETRA of DMR Tier III.
Semi-duplex
Communicatiemethode waarbij een kanaal uit twee frequenties bestaat; één voor zenden en één voor ontvangen. Wordt toegepast in netwerken waar gebruik wordt gemaakt van een repeater. Het combineert de kenmerken van de simplex- en duplexmethode.
Simplex
Communicatiemethode waarbij gebruik wordt gemaakt van één frequentiekanaal. Tegelijkertijd zenden en ontvangen is niet mogelijk.
Telefoonkoppeling
Interfacemodule ontwikkeld om een radiosysteem of netwerk aan een (bedrijfs)telefooncentrale te koppelen. De portofoon kan hierdoor een interne telefoon direct 'bellen' en vice versa. Het gesprek wordt wel simplex gevoerd. Het is ook mogelijk om op deze manier via de telefooncentrale contact te hebben met externe telefoons.
Trunking
Techniek waarbij de verschillende frequentiekanalen dynamisch door het systeem worden toegewezen, wat resulteert in een hogere efficiency van de beschikbare verkeerscapaciteit.
TETRA
Terrestrial Trunking Radio. Digitale trunking technologie waarbij één frequentiekanaal vier verkeerskanalen bevat door toepassing van tijdsloten (TDMA = Time Division Multiple Access).
UHF
Ultra High Frequency. Gedeelte van het frequentiespectrum dat door Agentschap Telecom en BIPT, die het frequentiebeheer uitvoeren, is vastgesteld tussen de 380 en 470 Mhz voor professionele mobiele communicatie van diverse gebruikersgroepen. Door de specifieke kenmerken zijn deze hoge frequenties uitermate geschikt om gebruikt te worden op locaties waar veel bebouwing aanwezig is. Bijvoorbeeld bij industriële bedrijven en distriparken.
VHF
Very High Frequency. Gedeelte van het frequentiespectrum dat door Agentschap Telecom en BIPT, die het frequentiebeheer uitvoeren, is vastgesteld tussen de 146 en 175 Mhz voor professionele mobiele communicatie van diverse gebruikersgroepen. Door de specifieke kenmerken zijn deze frequenties geschikt voor die toepassingen waarbij in de open lucht of met weinig bebouwing in de buurt gecommuniceerd wordt. Bijvoorbeeld bij evenementen of bouwbedrijven.
Voicelogging
Functionaliteit waarbij alle gesprekken worden opgeslagen om achteraf te kunnen worden beluisterd.