Downloads & Veel gestelde vragen

Downloads

Wij bieden u een groot aantal leaflets, handleidingen en ATEX certificaten. Mocht u niet kunnen vinden wat u zoekt, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

FAQ

Bekijk ons overzicht met meest gestelde vragen. Zit uw vraag er niet tussen, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Waar kan ik een reparatiebon downloaden?

Zoek naar reparatiebon in bovenstaande download-zoekmachine. Van daaruit kunt u gemakkelijk de bon downloaden.

Wij hebben naast portofoons ook tablets en smartphones. Kunnen die op hetzelfde netwerk functioneren?

Dat kan. Afhankelijk van uw wensen en eisen kunnen we een netwerk inrichten waarbij alle devices met elkaar in verbinding staan. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.

Welke mogelijkheden zijn er voor Push-to-Talk oplossingen?

Het kan een wens zijn om naast portofoons ook andere devices in te zetten voor missiekritische communicatie. Bijvoorbeeld een smartphone in combinatie met een app die u ook met één druk op de knop laat communiceren. Afhankelijk van de app die u kiest, sluit u deze aan op uw eigen netwerk of het landelijke mobiele netwerk. Ook zonder netwerk bieden wij oplossingen. Flash levert de app van GroupTalk; geschikt voor gebruikers zonder eigen radio-infrastructuur, maar wel met een (tijdelijke) behoefte aan groepscommunicatie. U kunt hiervoor ook uw eigen smartphones inzetten.

Kun je een eigen (privé) kanaal krijgen op een portofoon?

Met conventionele portofoons is het mogelijk om er door middel van speciale programmering (private line/PL/onderbandtoon/color code) voor te zorgen dat slechts een select aantal gebruikers elkaar kan horen. Welke gebruikers dat zijn, is instelbaar. Met een trunkingnetwerk worden de kanalen automatisch toegewezen door het systeem.

Wat is het bereik van een portofoon?

Het bereik van een portofoon is afhankelijk van de bebouwing en/of /bebossing op het terrein waar de portofoon gebruikt wordt. Het maximale bereik van een portofoon is circa twee kilometer in open veld. Inpandig hangt het bereik af van de hoeveelheid staal en glas in het gebouw. U kunt het bereik van een portofoon vergroten door plaatsing van een netwerk. Dit kan een conventioneel repeaternetwerk zijn, maar ook een eigen trunkingnetwerk. Wij kunnen een bereiktest voor u uitvoeren en adviseren u graag over de mogelijkheden die het beste bij uw organisatie passen.

Kan ik voorkomen dat portofoons storen op andere apparatuur?

Ja, door plaatsing van een basisstation met een externe antenne kan dit voorkomen worden. Ook kan het overstappen op UHF-apparatuur uitkomst bieden, mocht dit nog niet gebeurd zijn. Onze servicemedewerkers adviseren u graag over een passende oplossing.

Wat is het verschil tussen VHF en UHF?

VHF staat voor Very High Frequency. Deze apparatuur werkt in de 146-175 Mhz. UHF staat voor Ultra High Frequency. Deze apparatuur werkt in de 380-470 Mhz. De keuze tussen VHF of UHF is afhankelijk van de afstand die u wilt overbruggen en de obstakels of constructie op het terrein of in het gebouw.

Wat is de doorlooptijd van een reparatie?

Heeft u een servicecontract bij Flash, dan streven we ernaar dat de defecte apparatuur binnen vijf werkdagen gerepareerd is, tenzij het noodzakelijk is dat de apparatuur naar de fabrikant gestuurd wordt.

Hoe kan ik mijn defecte apparatuur bij Flash aanbieden?

U kunt uw apparatuur langs komen brengen of per post naar ons toesturen, maar u kunt ons ook vragen de apparatuur op te komen halen. In alle gevallen is het belangrijk om de contactgegevens van het bedrijf, uw naam, telefoonnummer en de klacht per artikel te noteren, zodat wij u sneller van dienst kunnen zijn.

Kan ik ook online storingen doorgeven?

Met ons Online Klantenportal kunt u zelf online serviceverzoeken doen, de status van de melding volgen en werkbonnen inzien. Informeer naar de mogelijkheden.

Hoe kan ik mijn assets beter beheren?

Op sommige locaties zijn honderden portofoons of pagers aanwezig. Via ons Online Klantenportal kunt u per mobile device monitoren wat de servicehistorie is, welk preventief onderhoud gepland is en op welke afdeling het artikel (door wie) gebruikt wordt. Wij kunnen Business Intelligence rapportages op maat verzorgen die u meer inzicht verschaffen en u in staat stellen uw assets effectiever te beheren.

De batterijen raken erg snel leeg. Wat kan ik daaraan doen?

Elke NiCad en NiMh-batterij heeft op den duur last van het zogenaamde 'memory effect', hetgeen wordt veroorzaakt door het veelvuldig bijladen van de batterij. Om dit effect te voorkomen en de levensduur van een batterij te optimaliseren, is het verstandig deze regelmatig te reconditioneren. De Li-Ion batterij heeft geen “memory effect” maar de levensduur wordt bepaald door het aantal volledige opladingen. Voor een portofoonbatterij geldt dat na ongeveer 700 ladingen de batterij snel terugloopt in capaciteit. Bij gemiddeld gebruik komt dit overeen met een levensduur van 2 tot 2,5 jaar. Uiteindelijk heeft elke batterij een beperkte levensduur en kan het zijn dat ouderdom de oorzaak is van het snel leegraken.

Komt Flash ook op locatie?

Flash verhelpt storingen aan apparatuur ook op locatie, zelfs wanneer u geen servicecontract met ons heeft afgesloten. Wij hebben twee vaste werkplaatsen en tien mobiele servicebussen. Daarnaast is het mogelijk om een bereiktest op locatie te laten verrichten. Flash kan u op deze manier beter adviseren bij storingen of bij nieuw aan te schaffen apparatuur.

Komen jullie buiten kantoortijd op locatie?

U kunt uw meldingen 24/7 doorgeven, u wordt telefonisch te woord gestaan door onze medewerkers en afhankelijk van urgentie en de gemaakte afspraken/responstijden in het servicecontract komen onze engineers buiten kantoortijd naar u toe.

Hoe ver van tevoren moet ik reserveren als ik portofoons wil huren?

Flash beschikt over een huurvloot van 25.000 (ATEX) portofoons. Afhankelijk van het aantal portofoons dat u nodig heeft, welk type en voor welke periode, kunnen wij deze direct leveren. Neem contact met ons op om te bespreken wat u nodig heeft, dan kunnen wij alvast rekening houden met uw reservering.

Kan ik ook smartphones en tablets huren?

Alle apparatuur is bij Flash te koop en te huur. Informeer naar de mogelijkheden en beschikbaarheid op korte en lange termijn.

Wat is de levertijd van de portofoons die ik bij Flash koop?

De gemiddelde levertijd is één tot anderhalve week, afhankelijk van het type portofoon. Voor actuele informatie over onze levertijden kunt u het beste contact opnemen met onze verkoop binnendienst.

Begrippenlijst

Hopelijk kunnen wij u met de onderstaande begrippenlijst een antwoord bieden op de vraag 'Wat betekent...?''. Mist u een begrip en heeft u een vraag voor ons, neemt u dan gerust contact met ons op.

Agentschap Telecom

Het Agentschap Telecom is in Nederland verantwoordelijk voor het frequentiebeheer, verleent zendmachtigingen en draagt zorg voor de handhaving van regels en procedures.

Alarmontvanger

Een alarmontvanger is een draagbare radio-ontvanger om personen met een attentietoon en/of een spraakbericht op te roepen. Alarmontvangers worden toegepast door met name brandweerkorpsen om via het eigen netwerk de brandweerlieden te alarmeren. Zie ook pager.

ASTRID

ASTRID is in België het landelijke digitale radionetwerk voor mobiele communicatie ten behoeve van de hulpverleningsdiensten, zoals brandweer, ambulancediensten en politie. Ook kunnen diensten als de douane, de kustwacht en boswachters van ASTRID gebruikmaken.

ATEX

ATEX staat voor "ATmosphères EXplosives". Europese organisaties waar explosiegevaar bestaat, moeten voldoen aan de ATEX richtlijnen en moeten speciale apparatuur gebruiken op plaatsen waar explosiegevaar is.

ATIS

ATIS staat voor Automatic Transmitter Identification System, een 5-tooncode systeem voor automatische identificatie van radiozenders op schepen. Verkeersbegeleidingssystemen op bruggen, sluizen en in jachthavens kunnen zo zien door wie zij worden opgeroepen. Het gebruik van ATIS is verplicht op elk binnenvaartschip, maar ook op pleziervaartboten.

Basispost

Een basispost is een zender/ontvanger voor een vaste opstelling. Vaak is het een mobilofoon die door toevoeging van specifieke accessoires geschikt is om als ‘basis’ te dienen. Deze wordt vaak uitgebreid met een separate bediening.

Bediening

Object waarmee een vast opgestelde zender/ontvanger aan te sturen is. De bediening wordt toegepast wanneer de afstand tussen de zend/ontvanger en de antenneopstelling dusdanig is dat het vermogensverlies in de antennekabel te groot wordt.

BIPT

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie is in België verantwoordelijk voor het beheer van het radiofrequentiespectrum, verleent zendvergunningen en draagt zorg voor de handhaving van regels en procedures.

Cell enhancer

Een Cell enhancer is een actief antennesysteem om het radiobereik uit te breiden en te optimaliseren. Dit systeem wordt gebruikt in combinatie met speciale antennes. Cell enhancers zijn beschikbaar in gekanaliseerde en breedband types voor de VHF en UHF banden en worden toegepast in bijvoorbeeld tunnels, parkeergarages en voor 'in-house' dekking van het C2000- en ASTRID-netwerk op Special Coverage Locations. Zie ook microrepeater.

C2000

C2000 is in Nederland het landelijke digitale radionetwerk voor mobiele communicatie ten behoeve van de hulpverleningsdiensten, zoals brandweer, ambulancediensten en politie.

Conventioneel

Communicatietechniek waarbij de randapparatuur rechtstreeks met elkaar communiceert, zonder tussenkomst van een schakelend systeem. Werkt doorgaans op één frequentiekanaal. Bij meerdere frequentiekanalen moet er handmatig simultaan omgeschakeld worden.

Dispatcher

Een dispatcher heeft als functie alle communicatie en deelnemers te beheren, waardoor vanaf een centraal punt de operationele processen efficiënter kunnen worden aangestuurd.

DAS

Distributed Antenna System. Met een DAS kunnen alle HF signalen via één (actief of passief) antennesysteem worden verspreid en wordt de gewenste (inpandige) dekking voorzien.

DMO

DMO staat voor Direct Mode Operation, een rechtstreeks contact van randapparaten buiten een netwerk of systeem om.

Diversity

Diversity wordt toegepast in netwerken die zijn opgebouwd uit meerdere zend/ontvangers. Indien door meer dan één ontvanger hetzelfde signaal wordt ontvangen, dan zal het diversity systeem de onderlinge waarden vergelijken en alleen het sterkste signaal doorgeven. Hierdoor worden bijvoorbeeld echo's door tijdsverschil voorkomen. Vaak wordt hieraan automatische zenderkeuze gekoppeld, zodat het terug te zenden signaal over dezelfde zender/ontvanger uitgaat, als waarover het sterkste ontvangstsignaal binnenkwam.

DMR

DMR staat voor Digital Mobile Radio, een open digitale radio-standaard geproduceerd door de European Telecommunication Standards Institute (ETSI). Digitale technologie waarbij één frequentiekanaal twee verkeerskanalen bevat door toepassing van tijdsloten (TDMA = Time Division Multiple Access).

DMR Tier I

Portofoons gebaseerd op DMR Tier I betreffen de conventionele oplossingen, waarbij communicatie tussen de portofoons rechtstreeks plaatsvindt, zonder de inzet van repeaters of systeemtechnologie. De Tier I portofoons zijn ook zonder zendmachtiging te gebruiken, de zgn. PMR446 portofoons.

DMR Tier II

Portofoons gebaseerd op DMR Tier II betreffen de conventionele oplossingen, waarbij communicatie tussen de portofoons rechtstreeks plaatsvindt, met de inzet van een repeater of systeem (semi-trunking) voor een verbeterd bereik. Voor deze portofoons is een zendmachtiging nodig.

Duplex

Communicatiemethode waarbij een kanaal bestaat uit twee frequenties; één voor zenden en één voor ontvangen. Anders dan bij de semi-duplex methode kan er tegelijkertijd gezonden en ontvangen worden, zoals bij (mobiele) telefonie.

DMR Tier III

Portofoons gebaseerd op DMR Tier III werken in een trunking netwerk door middel van een controlekanaal, met dynamische toewijzing door het systeem.

GPS

GPS staat voor Global Positioning System, een wereldwijd satelliet-plaatsbepalingssysteem.

Interface

In het Nederlands: koppelvlak. Nodig voor het koppelen van verschillende apparaten, protocollen, signaleringsmethodieken e.d. indien een samenwerking gewenst is. Een telefooninterface koppelt bijvoorbeeld een radiocommunicatiesysteem aan een bedrijfstelefooncentrale om personeel efficiënt te laten samenwerken.

IoT

Internet of Things; technologie waarbij allerlei voorwerpen/mensen met het internet zijn verbonden en daardoor gegevens kunnen uitwisselen. Door de objecten/mensen te voorzien van identifiers kan communicatie plaatsvinden.

Licentievrij

Licentievrije portofoons werken op de 446 frequentieband die door de overheid is vrijgegeven voor gebruik door iedereen. Het bereik ligt lager dan bij de professionele portofoonserie, waarvoor wel licenties nodig zijn. Er kan bovendien sprake zijn van interferentie met andere gebruikers, die op dezelfde frequentie communiceren. Ook dat wordt ondervangen met niet-licentievrije portofoons.

Licentie

Portofoons waarbij een vergunning/licentie vereist is, werken op andere frequenties dan licentievrije portofoons. Het zendvermogen van vergunningsportofoons ligt hoger, waardoor u grotere afstanden kunt overbruggen. Licenties worden uitgegeven door Agentschap Telecom (Nederland) of het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (België).

LoRa

Long Range technology voor Machine-to-Machine en IoT toepassingen. Geschikt om grote afstanden met weinig vermogen te overbruggen en toepasbaar in gebieden zonder stroomtoevoer.

LTE

Long Term Evolution, technologie voor breedband (highspeed) communicatie voor smart devices. LTE is gebaseerd op dezelfde technologie als 4G, het mobiele telefoon/data netwerk.

Man-Down functie

Wordt toegepast in gevaarlijke werkomgevingen of onoverzichtelijke ruimtes. De Man-Down functie zal automatisch een alarmsignaal uitzenden naar een centrale post zodra de portofoon een bepaalde tijd lager dan een hoek van 45 graden wordt gehouden. Uitgangspunt daarbij is wel dat de portofoon op het lichaam wordt gedragen.

Microrepeater

Micro repeaterinstallaties worden toegepast als er radiodekking moet zijn in bijvoorbeeld gebouwen, tunnels en ondergrondse parkeergarages. In sommige gevallen is het betreffende communicatiesysteem of -netwerk niet toereikend. Zie ook cell enhancer. Een micro repeaterinstallatie bestaat meestal uit een outdoor antenne, de micro repeater en een indoor antenne(systeem). De outdoor antenne vangt de radiosignalen van het radiocommunicatie systeem op en de micro repeater versterkt en distribueert deze naar de indoor antenne.

Mobilofoon

Zender/ontvanger die in voer- en vaartuigen gemonteerd en gebruikt wordt.

No-Move functie

Wordt toegepast in gevaarlijke werkomgevingen. Indien de portofoon een bepaalde tijd niet heeft bewogen, zal de No-Move functie automatisch een alarmsignaal uitzenden naar een centrale post. Uitgangspunt daarbij is wel dat de portofoon op het lichaam wordt gedragen.

NXDN

Technisch protocol waarop onder andere NEXEDGE van Kenwood is gebaseerd. Bij deze digitale technologie wordt één frequentiekanaal gescheiden in twee frequenties (FDMA = Frequency Divided Multiple Access).

Pager

Een pager is een apparaat dat kan worden gebruikt om iemand een signaal of tekstbericht te sturen. Daarvoor is een pager uitgerust met één of meer telefoonnummers, die door de oproeper kunnen worden gekozen. Zie ook alarmontvanger.

PMR

Private Mobile Radio of gesloten net. Een netwerkconfiguratie op maat voor één of meerdere groepen gebruikers binnen een organisatie. Kan variëren van twee tot honderden deelnemers, middels conventionele of trunking technieken.

PMR446

Portofoons die zonder zendmachtiging toegepast kunnen worden.

POCSAG

POCSAG staat voor Post Office Code Standardisation Advisory Group, een asynchroon protocol dat wordt gebruikt om gegevens van pagers te verzenden.

Private Line (PL)

Private Line is een gedeponeerde handelsnaam van Motorola voor een toonslot techniek waarbij tijdens het zenden een code (frequentie) wordt meegestuurd die een blokkering opheft, waardoor het gezonden signaal te horen is door de ontvanger. Alleen die zend/ontvangers die op dezelfde PL code zijn afgestemd, kunnen met elkaar communiceren. Andere gebruikers zijn niet te horen. Deze techniek wordt ook wel onderbandtoon, pilot-tone, sub-audiotoon, tone-quelch en ctcss genoemd.

Portofoon

Handzame, draagbare zender/ontvanger; ook wel mobiele radio, draagbare radio of walkietalkie genoemd. Minimaal uitgevoerd met een antenne en een oplaadbare batterij. Een portofoon wordt toegepast daar waar direct contact in groepsverband een vereiste is.

Push-to-Talk

Benaming voor een functie om direct een (groeps)gesprek tot stand te brengen.

Reconditioneren

Als een batterij het nog maar circa 70% van de oorspronkelijke tijd uithoudt, kunt u deze reconditioneren. Ontlaad de batterij gecontroleerd en laad hem daarna weer volledig op. Herhaal deze stappen nog twee keer. Daarna heeft de batterij de optimale capaciteit -afhankelijk van zijn levensduur- weer terug.

Select 5

Gedeponeerde handelsnaam van Motorola voor een toonslot techniek waarbij de gebruikers in een gesloten net selectief oproepbaar zijn; individueel of als groep, door middel van het uitzenden van unieke 5-tooncodes. Bevordert ook de rust op het netwerk.

Repeater

Een volgens de duplex methode werkende zend/ontvanger die als taak heeft om het communicatiebereik van de randapparatuur onderling te vergroten. De ontvangen signalen worden automatisch weer uitgezonden. De zendfrequentie van de repeater is daarom gelijk aan de ontvangstfrequentie van de randapparatuur en de zendfrequentie van de randapparatuur is gelijk aan de ontvangstfrequentie van de repeater. Door toevoeging van een bediening doet de repeater ook dienst als basispost.

Semi-trunking

Ook wel pseudo-trunking genoemd. Techniek waarbij de verkeerskanalen als tijdelijk verzamelkanaal worden toegepast. Het is geen dynamische toewijzing door het systeem zoals in het geval van “echte” trunking, bijv. TETRA of DMR Tier III.

Semi-duplex

Communicatiemethode waarbij een kanaal uit twee frequenties bestaat; één voor zenden en één voor ontvangen. Wordt toegepast in netwerken waar gebruik wordt gemaakt van een repeater. Het combineert de kenmerken van de simplex- en duplexmethode.

Simplex

Communicatiemethode waarbij gebruik wordt gemaakt van één frequentiekanaal. Tegelijkertijd zenden en ontvangen is niet mogelijk.

Telefoonkoppeling

Interfacemodule ontwikkeld om een radiosysteem of netwerk aan een (bedrijfs)telefooncentrale te koppelen. De portofoon kan hierdoor een interne telefoon direct 'bellen' en vice versa. Het gesprek wordt wel simplex gevoerd. Het is ook mogelijk om op deze manier via de telefooncentrale contact te hebben met externe telefoons.

Trunking

Techniek waarbij de verschillende frequentiekanalen dynamisch door het systeem worden toegewezen, wat resulteert in een hogere efficiency van de beschikbare verkeerscapaciteit.

TETRA

Terrestrial Trunking Radio. Digitale trunking technologie waarbij één frequentiekanaal vier verkeerskanalen bevat door toepassing van tijdsloten (TDMA = Time Division Multiple Access).

UHF

Ultra High Frequency. Gedeelte van het frequentiespectrum dat door Agentschap Telecom en BIPT, die het frequentiebeheer uitvoeren, is vastgesteld tussen de 380 en 470 Mhz voor professionele mobiele communicatie van diverse gebruikersgroepen. Door de specifieke kenmerken zijn deze hoge frequenties uitermate geschikt om gebruikt te worden op locaties waar veel bebouwing aanwezig is. Bijvoorbeeld bij industriële bedrijven en distriparken.

VHF

Very High Frequency. Gedeelte van het frequentiespectrum dat door Agentschap Telecom en BIPT, die het frequentiebeheer uitvoeren, is vastgesteld tussen de 146 en 175 Mhz voor professionele mobiele communicatie van diverse gebruikersgroepen. Door de specifieke kenmerken zijn deze frequenties geschikt voor die toepassingen waarbij in de open lucht of met weinig bebouwing in de buurt gecommuniceerd wordt. Bijvoorbeeld bij evenementen of bouwbedrijven.

Voicelogging

Functionaliteit waarbij alle gesprekken worden opgeslagen om achteraf te kunnen worden beluisterd.